Drezurní závody 20. 6. 2009

Loni to bylo poprvé po letech, co jsme se odhodlali zase povznést slávu jezdecké činnosti v našem oddíle a uspořádat drezurní závody. Protože se všechno povedlo, neváhali jsme pustit se do celé akce letos znovu a opět jsme vytáhli z půdy naše staré dobré základy drezurního obdélníku.
Potěšující byl vysoký zájem, který dokonce převyšoval naše kapacity. Museli jsme bohužel nějaké přihlášky odmítnout. Jezdců, kteří by si rádi vyzkoušeli své schopnosti na pohodových ,,zetkách“, je v okolí Prahy asi dost a klubů – pořadatelů bohužel málo.
Ale k samotnému dni. Počasí nám občas trochu vyhrožovalo, ale k lijáku nakonec naštěstí nedošlo. Koneckonců, absenci červnových veder asi ocenili všichni startující. Kdo se někdy na opracovišti soukal před úlohou do saka ve 30°C, ví, o čem mluvím.
Na programu byly úlohy Z2 a Z3, každá s víc jak dvaceti starty. V půl desáté zaznělo halou první tradiční ,,ááá vjezd pracovním klusem“ a pak už to jelo. Rozhodčí opravdu nezaháleli a neúnavně rozdávali po celý den body, někdy štědře a někdy méně. Na obdélníku se střídal jeden kůň za druhým, všichni připraveni ukázat své drezurní know-how. Po první soutěži se zaradoval Orion, neboť jedna ze dvou startujících domácích dvojic Jana Hrdličková s Loherem obsadili první místo a obkroužili si čestné kolečko spolu s dalšími sedmi dekorovanými na akční hudbu Pirátů z Karibiku. V soutěži Z3 si pro žlutou mašli hrdě jela mladá jezdkyně Michaela Pavlisová z klubu U ryzáčka na svém poníkovi Trinka. Ten nám bez diskuze ukázal, že je zkrátka malej ale šikovnej.
A aby toho nebylo málo, konala se soutěž i v paradrezuře. Startujících bylo méně, ale jeli s naprosto stejným nasazením. Partnery jim byli Kos a Rosselini, naši osvědčení paradrezurní koníci. Vítězem se stal Miroslav Mlčkovský na Kosovi.
Řekla bych, že závody provázela nečekaně přátelská atmosféra. Sešli se tu různí lidé, kteří měli někdy s Orionem něco do činění, a asi i jiní potkali své bývalé kolegy od koní. A tak se stalo, že tahle setkání úspěšně zadupala do země nadměrnou soutěžní rivalitu.
Největší odměnou pro nás však bylo, když potom přišli startující a ptali se: ,,budete pořádat brzy další závody?“
No… kdy budou, to ještě nevíme, ale až je budeme pořádat, tak u toho určitě musíte být!