VYHLÁŠENÍ Voltižního poháru

Dlouho připravovaný večer, dlouho se vše vymýšlelo – co, kdy a kde a jak… Ale většina toho zbyla – jak už to tak bývá – na poslední chvíli. Nořina vychvalovaná strategie – na poslední chvíli se vymyslí ty nejlepší nápady… Je to krapet o nervy :)
Každopádně večer měl začít ve velkém stylu, na přivítanou hrála Ladovská zima, diváci se měli utišit a najít místa k sezení. Hudba hraje, diváci sedí, ale utišení nejsou. Z pódia zasahuje Nora, zklidňuje většinu české voltáže – většinu, která dorazila do pražského divadla Dobeška na vyhlášení voltižního poháru. Hosté, cvičenci, lonžéři a trenéři teď sedí pod ní a čekají, co se bude dít.

Místo toho, aby Nora začala vyhlašovat, zve si k sobě na pódium Barču Zímovou s Klárkou Free. Ty se hned natočí k jednomu z VIP hostů – Jaroslavu Pecháčkovi, prezidentovi Jezdecké federace. Holky zpívají: „Pane prezidente, Jezdecké federace…“ Nohavica by se možná divil, jak jednoduše se jeho písnička dala přetextovat tak, aby vyhovovala voltižnímu prostředí, aby se namísto ústavního činitele obracela na prezidenta Jezdecké federace. „Tak dostaňte voltiž na olympiádu,“ pějí holky. Pan prezident dostal prostor, aby se k zhudebněné, lehce nadsazené, žádosti vyjádřil. A? Voltiž se asi jen tak na olympiádu nedostane…

Ale tak co, popojedem, vyhlašujem. Vyhlašujeme Koně roku. Pro cenu přichází předseda TJ Orion Tomáš Mašek. Že by? Ano, koněm roku se stává – tramtadadáááá – orionský kůň Lugano… Loni druhý, letos první, příští rok? Lugano není jediný oceněný kůň večera. Cenu Astora za rok 2009 získává drásovský kůň Astor!

Následuje vyhlášení Jezdce a Jezdkyně roku 2009 – málokoho asi překvapí, že cenu získali Petr Eim a Jana Sklenaříková. Zajímavější, než kdo cenu dostal, je, jakou cenu Jezdci dostali (popř. kdo cenu vyrobil :)). Na hrudi jim visela šerpa (Jezdec/ Jezdkyně 2009 – Pád je pohyb, který se vymkl kontrole), v jedné ruce drželi kytku s překvapením, v druhé třímali pohár á la Zlatá cvička. Kromě Jezdců se vyhlašovalo Překvapení roku 2009. Překvapení dostalo od Jarmily Jablonské Zlatou J/jarmilu. Kdo byl zvolen za Překvapení roku? Nechte se překvapit na konci textu… (malý tríček, jak udržet čtenáře u článku)

Na pódium vbaletila Magda. Uvedla kategorii „Ženy Junior“. Kája Machálková v této kategorii obsadila 5. – 6. místo.

A na pódiu už stepuje Klárka Aubrechtová – začíná vyhlašování kategorie „Ženy Senior“. Na 5. místě je Téra Kořízková, 3. místo obsadila Kíka Svatá. (Tímto bych chtěla poděkovat Klárce za fotku, kterou vybrala k promítnutí).

Zosia zuřivě zaječí párkrát kopne do vzduchu, pak přerazí dřevěnou desku a už vyhlašujeme „Muže Senior“. Pepan Zelinka – získává 2. místo a pohár k tomu. Dobře on.
„Levá, levá…“ ozývá se za oponou a na plac již vbíhají holky. Aniž by cokoli předvedly, za oponou zase mizí – vyhlašování pokračuje předáváním pohárů pro „Skupiny Junior“. Naše skupina juniorek obsadila za své loňské snažení 4. – 5. místo.

Sálem se rozezní dramatická hudba. Lucka hraje na klavír a přes pódium si to frčí Pepan na kolečkách. Frajer, po bouračce na konci pódia se zvládl otočit a s grácií odjet zas zpět. Vyhlašování kategorie „Skupiny Senior“. Bohužel v téhle kategorii (zatím?) nemáme žádné zástupce…

Za zmínku ještě určitě stojí, že lonžérka Ing. Nora Hořická získala bronzový odznak. Gratulujeme!

Po předání darů oslavencům a po předání speciálních cen (klikařce Kláře Free a odcházející Káje), zavládl na chvilku chaos. Na chvilku – jen do té doby, než se z pódia mělo ozvat: „Jako pořadatelé jsme si pro vás připravili krátkou scénku popisující vznik voltiže v sedmi dnech.“ Zhruba toto mělo zaznít, ano. Předpředstaveníová nervozita však pracovala a chaos tak ukončilo pouhé: „Představení se jmenuje Stvoření voltiže v sedmi dnech.“

Do představení se zapojili všichni. Zapojila se Kristýnka s krásnou maskou koníčka, zapojila se Áďa jako nepostradatelný nosič dní, zapojila se rozbolavělá Téra i dobře vážící Kája, zapojily se leskle černé holky Magda, Klára A., Anežka, zapojila se Eliška v unisex fialovém dresíku. Zapojila se i růžová optimistka Chrisťa i Lucka, v kraťáskách šmrncovních se na pódiu kroutila a svíjela Kája F., Kačka, naříkající na nohy, ruce, záda. Svůj den odrapovaly Kačka s Viky. Zapojil se i madlotvůrce Bára, spolu s homovoltigéniem i učitelka Klára, bodující Kíka. A lonžérka Nora. A (aby toho nebylo málo) i protestující Pepan, jeho foto se v nadlidské velikosti po každé scénce objevilo nad (skoro) ztichlým publikem. A Zosia – ona to věděla.
A pak už jenom raut a disco!!!

PS: Snad vás nepřekvapí, že Překvapením roku 2009 nebyl nikdo jiný než překvapený Pepan.